Aleksandra S.1 marca 2011, 22:36Widzę, że kilku doklejowiczów lubi gotowanie :) może powrzucamy przepisy na swoje ulubione dania? ;)57
Komentarze:
Anka F.2 marca 2011, 18:08zgłoś wypowiedźhm jest tego sporo, więc zaczynam:
orientalne roladki z kurczakiem (znalazłam kiedyś w necie i mi zasmakowało)
składniki:
makaron ryżowy (gruby), papier ryżowy (1 opak.), ugotowana pierś kurczaka (podwójna), cebula dymka, czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, olej, 1 papryczka chili, szczypta cukru, posiekana natka pietruszki
wykonanie:
1. przygotować sos: w proporcji 1:1 wymieszać olej, sos sojowy, ocet ryżowy i dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, następnie dodać szczyptę cukru oraz pokrojone w cienkie paseczki chili i posiekaną natkę - odstawić na 15 minut
2. makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odcedzić i zalać przygotowanym sosem, dodać pokrojoną na paseczki ugotowaną pierś z kurczaka i wymieszać
3. wyciągać po arkusiku z opakowania papier ryżowy, namaczać na chwilkę w letniej wodzie i układać na nim farsz, zawijać jak gołąbki. Odstawić do sklejenia (aż przeschnie) i zjeść :) - można również usmażyć na głębokim oleju i zjeść na ciepło1000
Hanna A.2 marca 2011, 19:15zgłoś wypowiedźJa lubie rukole...robie ja tak :pierzynka z rukoli pomidorki koktajlowe pieczarki usmazone z cebulka sola i pieprzem, oliwki i piers kurczaka pokrojona na paseczki i usmazona z czosnkiem i cebula sola i pieprzem polane wszystko sosem balsamicznym PYYYYCHAAA!!!1019
Anka F.2 marca 2011, 20:08zgłoś wypowiedźA i jeszcze pomidory pod pierzynką, skoro wspomniałaś Haniu o pomidorach:
kilka pomidorów kroimy w ósemki, smarujemy majonezem wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posypujemy żółtym serem startym na tarce na małych oczkach. :) oczywiście możliwe modyfikacje z dodawaniem różnych przypraw w zależności od gustu i smaku :P1039
Anka F.3 marca 2011, 08:06zgłoś wypowiedźSałatka z kurczaka
składnki:
2 zupki Vifon kurczakowe, w tym jedna pikantna
kurczak - jedna cala pierś (podwójna)
trochę przyprawy uniwersalnej
puszka kukurydzy
jedna papryka czerwona
kapusta pekińska
majonez
najlepiej zrobić dzień przed, żeby makaron zmiękł dobrze od składników.
Suchy makaron z obu zupek łamiemy na drobne kawałki, wsypujemy załączone przyprawy
Kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawa uniwersalna i smażymy aż się ładnie przypiecze;
Gorącego kurczaka wrzucamy do miski z suchym makaronem, mieszamy, czekamy aż wystygnie i w tym czasie kroimy paprykę na małe kwadraty, oraz siekamy kapustę;
Pokrojone warzywa i kukurydze wrzucamy do miski z ostygniętym kurczakiem
dodajemy majonez (na oko ale nie za dużo, lepiej dodać mniej i po dokładnym wymieszaniu zobaczyć czy jeszcze więcej jest potrzebne)
Sałatka powinna postać kilka godzin, żeby makaron był miękki .1115
Agnieszka W.3 marca 2011, 15:47zgłoś wypowiedźa propos rukoli :)
gotujemy makaron (kokardki, farfalle, jaki lubicie), oczywiście do ostudzonego makaronu dodajemy rukolę i pomidorki suszone (pokrojone na mniejsze cząstki), w dowolnej ilości olej z suszonych pomidorów, sól. pieprz i aceto balsamico ! Pycha ! można oczywiście spróbować różnych wariacji np. dodać mozarellę lub czosnek, polecam:)1146
Agnieszka W.3 marca 2011, 15:50zgłoś wypowiedźczy macie może sprawdzone pomysły na przygotowanie bakłażana ?1148
Kat F.3 marca 2011, 16:28zgłoś wypowiedźPokroj baklazana w plastry, dodaj sol, pieprz, oregano i pokrop oliwa z oliwek, wstaw do piekarnika i piecz przez chwile.. A pozniej juz tylko delektacja zostaje ;)1158
Usunięty U.3 marca 2011, 17:08zgłoś wypowiedźW temacie bakłażana to jest jeszcze gra wstępna - lekko posolić i położyć na papierowe ręczniczki żeby puścił sok i stracił goryczkę, a potem albo piekarnik albo na oliwie na patelnii jak lubisz tłuuusto:)1168
Anka F.3 marca 2011, 17:27zgłoś wypowiedźpo przygotowaniu bakłażana w sposób wskazany przez Bartka, obtaczamy plastry w mące i obsmażamy na złoto. Następnie układamy na blaszce i nakładamy na każdy plasterek (po łyżce) wcześniej przygotowany gęsty sos (sos: puszka krojonych pomidorów, spora cebula posiekana na drobno, sól, pieprz, bazylia - wszystko dusimy aż pomidory się rozgotują i odparuje nadmiar wody). Na sos po plasterku mozzarelli, pomidora i listek bazylii. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut. Smacznego :)1176
Agnieszka W.3 marca 2011, 21:28zgłoś wypowiedździękuję bardzo, z pewnością wypróbuję wszystkie przepisy, no.... może zrezygnuję póki co z tostera :)))1201
Anka F.6 marca 2011, 11:30zgłoś wypowiedźMakaron pene z łososiem wędzonym na goraco:
składniki:
- makaron penne (0,5 opakowania :P)
- 1 spora cebula
- łosoś wędzony na gorąco (1-2 dzwonki)
- mała śmietana (może być 18%)
- sól, pieprz
- masełko i kapka oliwy np. z winogron lub ryżowa
- koperek
wykonanie:
Na patelni na masełku z kapką oliwy "szklimy" posiekaną w kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy cały czas mieszając (ogień pod patelnia musi być malutki żeby się nie zjarało). w międzyczasie gotujemy makaron al dente oraz szykujemy łososia: "rozbieramy" na małe kawałki usuwając przy tym ości. Na patelnię do przygotowanego sosu wrzucamy kawałki łososia i posiekany koperek oraz pieprz (sól dodajemy w ostateczności jak lubimy jeść słono, ponieważ wędzony łosoś sam w sobie jest słonawy) mieszamy delikatnie (1-2 minutki). I teraz dwie szkoły: mieszamy cały sos z przygotowanym gorącym makaronem lub nakładamy makaron na talerz i sos wykładamy na makaron - jak kto lubi : SMACZNEGO1294
Aleksandra S.6 marca 2011, 11:34zgłoś wypowiedźKurczak po prowansalsku
1 kurczak
1 puszka piwa
Marynata:
5 gałązek świeżego tymianku -same listki
2 łżki listków świeżego estragonu (lub łyżka suszonego)
3-4 całe gałązki bazylii
2 gałązki rozmarynu -same igiełki
6 obranych ząbków czosnku
200ml oliwy
60ml białego wytrawnego wina
60ml octu winnego
Najpierw zrób marynatę -zmiksuj wszystkie składniki (bazylie razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję.
Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak by byl całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczysta folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2h) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180'C, włącz termoobieg. Otwórz puszke piwa i odlej 60ml (to jest ok. 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej "siedział". Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 1,5h. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze 15min. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usun puszkę. Uważaj, bo jest jeszcze bardzo gorąca.
SMACZNEGO :)1295
Aleksandra S.6 marca 2011, 11:35zgłoś wypowiedźKociołek z łososiem
0,5kg ziemniaków
3 pory
1,5 kostki bulionowej warzywnej
2-3 łyżki masła
sok z połowy cytryny
200 -250g łososia wędzonego
2 -3 łyżki śmietany 18%
koperek
sól pieprz
Pory kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy do niego pory i ziemniaki, chwilę podsmażamy na dość dużym ogniu, pieprzymy i (lekko) solimy. Trzeba mieszać, żeby nie przywarło. Zalewamy całość 0,75l wywaru warzywnego (ja zalewam wrzątkiem i dorzucam 1,5 kostki -mniej naczyń do mycia wtedy jest ;p). Gotujemy na małym ogniu przez 20min. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego w nieduże kawałki łososia, wciskamy sok z połowy cytryny, dorzucamy koperek i gotujemy jeszcze przez jakieś 5min. Na koniec dorzucamy śmietanę i ew. doprawiamy do smaku. Można jeszcze dolać wody jak ktoś woli rzadszą zupę ;)1296
Małgorzata M.6 marca 2011, 12:47zgłoś wypowiedźDzisiejszy obiad- Brokuly z krolikiem:
Odkrec sloik, podgrzej, przeloz do miseczki i... gotowe! ;)1297
Bogusia G.6 marca 2011, 17:53zgłoś wypowiedźU mnie rozmrażana kalafiorowa- niestety gotuję sama, bo dla 2 słoiczki kupować, to masakra....1306
Aleksandra S.6 marca 2011, 19:08zgłoś wypowiedźU mnie dzisiaj był makaron z tuńczykiem -uwielbiam, bo szybki i smaczny :)
paczka tagiatelle
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
śmietanka 12% 250ml
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Włączasz wodę na makaron, a w tym czasie robi się sos :)
podsmażamy drobno posiekaną cebulę na oliwie, dorzucamy czosnek.... czekamy aż cebulka się zeszkli... zalewamy wszystko śmietanką, czekamy aż trochę zgęstnieje... zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy tuńczyka, sok z cytryny, sól,pieprz i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu.... w czasie kiedy robiliśmy sos zdążyliśmy wrzucić makaron do garnka i właśnie nam się ugotował :)
odcedzony makaron mieszamy z sosem i posypujemy startym parmezanem albo corregio i jemy :)1318
Bożena B.6 marca 2011, 19:35zgłoś wypowiedźPrzepis na szybki,nie drogi i pyszny obiad lub kolację,nie podam proporcji,bo robię to na przysłowiowe oko:
-piersi z kurczaka
-śmietana kremówka
-zupy cebulowe(najlepiej knora)
Piersi kroimy w plastry centymetrowej grubości i obtaczamy w suchej zupie cebulowej na dno żaroodpornego naczynia wlewamy troszeczkę kremówki wykładamy warstwę piersi następnie kremówka i tak przekładamy na koniec zalewamy kremówką tak aby przykryć piersi.Zapiekać w 180 stopniach około 50-60min w zależności od ilości.Pychota,życzę smacznego!1325
Agnieszka W.6 marca 2011, 19:42zgłoś wypowiedźzaintrygował mnie kociołek z łososiem :) to z pewnością będzie jutrzejszy obiad !1326
Piotrek K.6 marca 2011, 20:40zgłoś wypowiedźmały pasztecik a`la ciastko wrzucić do mikrofali na 3 min. efekt mgly smoleńskiej murowany. przetestowano wczoraj :D1328
Agnieszka W.7 marca 2011, 21:50zgłoś wypowiedźAleksandro, dzięki Tobie dzisiejsze popołudnie na długo zapadnie w naszych kubkach smakowych :) kociołek z łososiem rewelka ! z pewnością bedzie gościł u nas często jeszcze, przynajmniej do końca chłodów i mrozów:) pycha! polecam Wam wszystkim Doklejowicze !1415
Aleksandra S.7 marca 2011, 23:01zgłoś wypowiedźbardzo się ciesze, że smakowało :D ja się w nim zakochałam od pierwszego spróbowania ;) a najpiękniejsze w nim jest to, że szybciutko i bardzo prosto się robi :D1425
Agnieszka W.7 marca 2011, 23:28zgłoś wypowiedźoj tak! uwielbiam takie dania, tak jak makaron z łososiem czy tuńczykiem, super ! polecam również makaron ze świeżą szałwią (wcześniej posiekaną i wrzuconą na masełko), to samo z bazylią, albo tylko z czosnkiem i oliwkami, ale to pewnie znacie - la cucina italiana:)))1426
Małgorzata M.8 marca 2011, 00:14zgłoś wypowiedźZazdroszcze wam, ze umiecie i przede wszystkim lubicie gotowac. Ja jestem totalnym leniem a na sama mysl stania przy garach mnie skreca...:/1429
Hanna A.15 marca 2011, 09:43zgłoś wypowiedźNa duza imprezke mozna zrobic szybkie i proste danie : nogi kurczakowe posolic popieprzyc popaprykowac ulozyc na blasze i na to :marchewka w plasterkach oliwki ,pomidorki koktajlowe,cebuli duzo, czosnku duzo mozna tez pieczarki lub co kto woli i posypac oregano i do piekarnika na 80 minut.Malo pracy -duzo jedzenia:)))1879
orientalne roladki z kurczakiem (znalazłam kiedyś w necie i mi zasmakowało)
składniki:
makaron ryżowy (gruby), papier ryżowy (1 opak.), ugotowana pierś kurczaka (podwójna), cebula dymka, czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, olej, 1 papryczka chili, szczypta cukru, posiekana natka pietruszki
wykonanie:
1. przygotować sos: w proporcji 1:1 wymieszać olej, sos sojowy, ocet ryżowy i dodać czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, następnie dodać szczyptę cukru oraz pokrojone w cienkie paseczki chili i posiekaną natkę - odstawić na 15 minut
2. makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odcedzić i zalać przygotowanym sosem, dodać pokrojoną na paseczki ugotowaną pierś z kurczaka i wymieszać
3. wyciągać po arkusiku z opakowania papier ryżowy, namaczać na chwilkę w letniej wodzie i układać na nim farsz, zawijać jak gołąbki. Odstawić do sklejenia (aż przeschnie) i zjeść :) - można również usmażyć na głębokim oleju i zjeść na ciepło 1000
kilka pomidorów kroimy w ósemki, smarujemy majonezem wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posypujemy żółtym serem startym na tarce na małych oczkach. :) oczywiście możliwe modyfikacje z dodawaniem różnych przypraw w zależności od gustu i smaku :P 1039
składnki:
2 zupki Vifon kurczakowe, w tym jedna pikantna
kurczak - jedna cala pierś (podwójna)
trochę przyprawy uniwersalnej
puszka kukurydzy
jedna papryka czerwona
kapusta pekińska
majonez
najlepiej zrobić dzień przed, żeby makaron zmiękł dobrze od składników.
Suchy makaron z obu zupek łamiemy na drobne kawałki, wsypujemy załączone przyprawy
Kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawa uniwersalna i smażymy aż się ładnie przypiecze;
Gorącego kurczaka wrzucamy do miski z suchym makaronem, mieszamy, czekamy aż wystygnie i w tym czasie kroimy paprykę na małe kwadraty, oraz siekamy kapustę;
Pokrojone warzywa i kukurydze wrzucamy do miski z ostygniętym kurczakiem
dodajemy majonez (na oko ale nie za dużo, lepiej dodać mniej i po dokładnym wymieszaniu zobaczyć czy jeszcze więcej jest potrzebne)
Sałatka powinna postać kilka godzin, żeby makaron był miękki . 1115
gotujemy makaron (kokardki, farfalle, jaki lubicie), oczywiście do ostudzonego makaronu dodajemy rukolę i pomidorki suszone (pokrojone na mniejsze cząstki), w dowolnej ilości olej z suszonych pomidorów, sól. pieprz i aceto balsamico ! Pycha ! można oczywiście spróbować różnych wariacji np. dodać mozarellę lub czosnek, polecam:) 1146
składniki:
- makaron penne (0,5 opakowania :P)
- 1 spora cebula
- łosoś wędzony na gorąco (1-2 dzwonki)
- mała śmietana (może być 18%)
- sól, pieprz
- masełko i kapka oliwy np. z winogron lub ryżowa
- koperek
wykonanie:
Na patelni na masełku z kapką oliwy "szklimy" posiekaną w kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy cały czas mieszając (ogień pod patelnia musi być malutki żeby się nie zjarało). w międzyczasie gotujemy makaron al dente oraz szykujemy łososia: "rozbieramy" na małe kawałki usuwając przy tym ości. Na patelnię do przygotowanego sosu wrzucamy kawałki łososia i posiekany koperek oraz pieprz (sól dodajemy w ostateczności jak lubimy jeść słono, ponieważ wędzony łosoś sam w sobie jest słonawy) mieszamy delikatnie (1-2 minutki). I teraz dwie szkoły: mieszamy cały sos z przygotowanym gorącym makaronem lub nakładamy makaron na talerz i sos wykładamy na makaron - jak kto lubi : SMACZNEGO 1294
1 kurczak
1 puszka piwa
Marynata:
5 gałązek świeżego tymianku -same listki
2 łżki listków świeżego estragonu (lub łyżka suszonego)
3-4 całe gałązki bazylii
2 gałązki rozmarynu -same igiełki
6 obranych ząbków czosnku
200ml oliwy
60ml białego wytrawnego wina
60ml octu winnego
Najpierw zrób marynatę -zmiksuj wszystkie składniki (bazylie razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję.
Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak by byl całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczysta folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2h) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180'C, włącz termoobieg. Otwórz puszke piwa i odlej 60ml (to jest ok. 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej "siedział". Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 1,5h. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze 15min. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usun puszkę. Uważaj, bo jest jeszcze bardzo gorąca.
SMACZNEGO :) 1295
0,5kg ziemniaków
3 pory
1,5 kostki bulionowej warzywnej
2-3 łyżki masła
sok z połowy cytryny
200 -250g łososia wędzonego
2 -3 łyżki śmietany 18%
koperek
sól pieprz
Pory kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy do niego pory i ziemniaki, chwilę podsmażamy na dość dużym ogniu, pieprzymy i (lekko) solimy. Trzeba mieszać, żeby nie przywarło. Zalewamy całość 0,75l wywaru warzywnego (ja zalewam wrzątkiem i dorzucam 1,5 kostki -mniej naczyń do mycia wtedy jest ;p). Gotujemy na małym ogniu przez 20min. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego w nieduże kawałki łososia, wciskamy sok z połowy cytryny, dorzucamy koperek i gotujemy jeszcze przez jakieś 5min. Na koniec dorzucamy śmietanę i ew. doprawiamy do smaku. Można jeszcze dolać wody jak ktoś woli rzadszą zupę ;) 1296
Odkrec sloik, podgrzej, przeloz do miseczki i... gotowe! ;) 1297
paczka tagiatelle
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
śmietanka 12% 250ml
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Włączasz wodę na makaron, a w tym czasie robi się sos :)
podsmażamy drobno posiekaną cebulę na oliwie, dorzucamy czosnek.... czekamy aż cebulka się zeszkli... zalewamy wszystko śmietanką, czekamy aż trochę zgęstnieje... zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy tuńczyka, sok z cytryny, sól,pieprz i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu.... w czasie kiedy robiliśmy sos zdążyliśmy wrzucić makaron do garnka i właśnie nam się ugotował :)
odcedzony makaron mieszamy z sosem i posypujemy startym parmezanem albo corregio i jemy :) 1318
-piersi z kurczaka
-śmietana kremówka
-zupy cebulowe(najlepiej knora)
Piersi kroimy w plastry centymetrowej grubości i obtaczamy w suchej zupie cebulowej na dno żaroodpornego naczynia wlewamy troszeczkę kremówki wykładamy warstwę piersi następnie kremówka i tak przekładamy na koniec zalewamy kremówką tak aby przykryć piersi.Zapiekać w 180 stopniach około 50-60min w zależności od ilości.Pychota,życzę smacznego! 1325